Ingredienser (4 portioner)
1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk, 3% fett
7 äggulor
1,5 dl strösocker
0,5 dl rörsocker strö
Det går utmärkt att byta till laktosfria mjölkprodukter.

Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
- Lägg vaniljfrön, vaniljstång, vispgrädde och mjölk i en kastrull. Låt koka upp och ta sedan bort kastrullen från värmen.
- Vispa ihop äggulor och strösocker för hand i en skål till en jämn smet.
- Häll äggsmeten i kastrullen med mjölk och grädde under konstant omrörning. Låt blandningen dra i 10 minuter.
- Lägg dina portionsformar i en djup ugnsplåt och häll upp Crème brûlée-smeten i dem.
- Fyll ugnsformen med vatten så att vattnet är lika djupt som formarna är fyllda med Crème brûlée-smet.
- Grädda Crème brûléen i mitten av ugnen i 40-50 minuter eller tills dess att den blivit stabil.
- Låt formarna svalna helt och hållet i kylskåpet innan servering. Det går jättebra att förbereda dem några dagar innan och förvara dem i kylskåpet.
- Vid servering strör du rörsocker på toppen och bränner av tills du får en härligt gyllene och karamelliserad yta.