Önska logo

Yaxell

Yaxell

Yaxell är ett familjeföretag som startades 1932 i Seki - huvudstaden för den japanksa kniv- och svärdtillverkningen. De är en av Japans ledande knivtillverkare och kombinerar traditionellt hantverk som gått i arv i generationer, med modern teknologi. Resultatet är riktigt vassa och vackra knivar med damaskusmönster som man vill använda varje dag!

Knivbladen stansas ut för hand och därefter härdas kniven genom att hetta upp den i tre omgångar, upp till temperaturer på 1050 grader för att sedan kylas ner till -75 grader. Härdningen ger dessa sylvassa och rosttåliga knivar som den japanska knivtillverkningen är kända för. Sedan monteras handtaget och därefter slipas varje kniv för hand av en slipmästare.

Knivordlista

Knivens delar visas i bild.
Knivblad = knivens vassa del som man ska använda för att skära
Egg = knivbladets vassa kant
Skaft = knivens handtag
Bolster = övergången mellan knivblad och skaft. Bidrar till balans i kniven.
Nit = kan användas för att fästa knivbladet i skaftet.

Hårdhet: mäts på något som heter Rockwellskalan och förkortas ofta som HRC. Rockwellskalan visar hur hårt stålet är, ju högre siffra desto hårdare stål. Ett hårdare stål innebär att man kan slipa eggen vassare och kniven håller sig dessutom vass längre.

Damaskusstål: ett stål som är uppbyggt av att man lägger mjukare lager stål kring ett väldigt hårt kärnstål. En teknik som samurajerna använde för att skapa sina svärd. Det hårda kärnstålet ger en riktigt vass kniv, medan det mjuka stålet gör materialet mer rosttåligt.

Ny knivserie?

När man letar efter en ny knivserie är det väldigt viktigt att hålla i kniven för att se hur den känns i din hand. Vi håller i knivar på olika sätt och det som passar någon annans hand, kanske inte känns rätt för dig. I våra butiker finns ett brett utbud av knivar så att du kan hitta rätt serie för dig. I maj 2024 var Johan "Matgeek" Hedberg i en av våra butiker för att få hjälp att hitta en ny kniv. Du kan se mer om hans upplevelse på hans Instagram @johanhedberg.

Knivmodeller

Det finns många olika knivmodeller för att fylla alla behov som finns i köket. Vi har några tips till dig om vad som kan vara bra att tänka på när du ska välja knivmodell.

En längre kockkniv (cirka 20 cm) bör alla ha i sitt kök. Längden gör att du enkelt kan ta dig igenom ett helt salladshuvud, och tack vare det spetsiga bladet kan du även jobba med finliret som att hacka lök till exempel.

Skalkniven är toppen till de minsta råvarorna och har fördelen att den är enkelt att använda både i luften och mot en skärbräda.

Grönsakshackan har ett bredare blad än kockkniven som gör att du får väldigt bra kontroll över kniven när du ska hacka just grönsaker.

Om ni skär bröd hemma så måste ni ha en brödkniv. Den tandade eggen gör att du enkelt tar dig igenom hårda brödskorpor, men den viktigaste anledningen är faktiskt att knivar utan tandad egg tappar skärpan när de används för att skära bröd.

Ny knivserie?

När man letar efter en ny knivserie är det väldigt viktigt att hålla i kniven för att se hur den känns i din hand. Vi håller alla i knivar på olika sätt och det som passar den någon annans hand, kanske inte är rätt modell för dig. I våra butiker finns ett brett utbud av knivar så att du kan hitta rätt serie för dig. I maj 2024 var Johan "Matgeek" Hedberg i en av våra butiker för att få hjälp att hitta en ny kniv. Du kan se mer om hans upplevelse på hans Instagram @johanhedberg.

Knivmodeller

Det finns många olika knivmodeller för att fylla alla behov som finns i köket. Vi har några tips till dig om vad som kan vara bra att tänka på när du ska välja knivmodell.

En längre kockkniv (cirka 20 cm) bör alla ha i sitt kök. Längden gör att du enkelt kan ta dig igenom ett helt salladshuvud, och tack vare det spetsiga bladet kan du även jobba med finliret som att hacka lök till exempel.

Skalkniven är toppen till de minsta råvarorna och har fördelen att den är enkelt att använda både i luften och mot en skärbräda.

Grönsakshackan har ett bredare blad än kockkniven som gör att du får väldigt bra kontroll över kniven när du ska hacka just grönsaker.

Om ni skär bröd hemma så måste ni ha en brödkniv. Den tandade eggen gör att du enkelt tar dig igenom hårda brödskorpor, men den viktigaste anledningen är faktiskt att knivar utan tandad egg tappar skärpan när de används för att skära bröd.

Se Yaxells serier här