Önska - skötselråd för köksknivar

SLIPNING AV KNIVAR En vass kniv är en säkrare kniv. Risken att man slinter är större om kniven är slö. Prova att skära till exempel en tomat. Om kniven inte går igenom skalet direkt be- höver kniven slipas. Det finns flera saker att ta hänsyn till när du ska slipa en kniv, bland annat slipvin- kel och knivens hårdhetsgrad. OLIKA KNIVAR HAR OLIKA SLIP- VINKLAR. Europeiska knivar har oftast en slipvinkel på 15-25 grader och japanska knivar har en något snävare vinkel, 10-15 grader. DET FINNS ÄVEN OLIKA HÅRD- HETSGRAD PÅ KNIVAR. Detta mäter man på en Rockwellskala. Ju hårdare en kniv är desto sprödare blir bladet, men en kniv som är hård håller också skärpan längre. SKÄRPNING AV KNIVEN GÖRS MED EN SKÄRPSTAV och detta är för att lägga eggen rätt när kniven fortfarande har sin grund- skärpa kvar. Eggen behöver under- hållas varje gång du använt kniven. Det gör du med ett skärp- stav eller med den fina delen av en manuell knivslip. SLIPNING, MED VÅT ELLER TORR SLIP, kan göras i en manuell slip- maskin genom att man drar kniven fram och tillbaka i ett slipverktyg med hjul och en fast vinkel. Dessa finns i olika modeller, med eller utan vattenbehållare. Vattnet kyler vid friktion. ANVÄND EN SLIPSTEN när den så kallade skäreggen slitits ner. Den är 0,2-0,4 mm och behöver förnyas med jämna mellanrum. Detta behöver göras först när kniven har använts under en längre tid, och man har skärpt kniven ett antal gånger. Slipstenen finns med olika grovlek, likt ett sandpapper. Anpassa grovleken efter hur slö kniven är. Viktigt genom hela proceduren är att man är noga med att hålla samma vinkel på kniven genom hela slipningen. Det finns bra slipstöd att köpa på Önska. - anpassa slipteknik efter knivmodell Om du tycker att detta är svårt, lämna kniven till en professionell knivslipare. WWW. O N S K A . S E SID 4

RkJQdWJsaXNoZXIy NDA0MjQ=