Orrefors

Orrefors är ett svenskt premiumvarumärke som sedan 1898 är förankrat i en skandinavisk designtradition som kännetecknas av tidlös estetik, innovativt hantverk och hållbar kvalitet. Varumärket har varit en del av etableringen av både stilen Swedish Grace och konceptet Scandinavian Design.

 

Orrefors vackra produkter

Gör vardagen lite finare med Orrefors vackra dricksglas, konstglas och inredningdetaljer.

 

CARAT

Med Orrefors serie Carat bryter Lena Bergström mot den traditionella glasslipningens ideal. Här har hon i stället slipat fram ett samtida uttryck där kaos och ordning möts och förhöjer varandras vackraste sidor. Den breda serien omfattar allt från vaser, ljusstakar och ljuslyktor till skål, tallrik, assiett och vinglas. Vissa med detaljer i metall. Serien lanserades 2009.

 

Erika Lagerbielke

Under 40 år har Erika Lagerbielke samarbetat med Orrefors. Ett betydelsefullt samarbete som har genererat många fina servisglasserier belönade med ett flertal utmärkelser som Utmärkt Svensk Form; Orrefors Intermezzo 1985, Orrefors Merlot 1995 och Orrefors Difference 2002 (hederspris).

"När jag tittar tillbaka på mina 40 år, sedan 1982, med Orrefors, tänker jag direkt på alla de människor som jag har haft glädjen att samarbeta med. Jag har min konstnärliga vision och de bidrar med sin hantverkskunskap, sammantaget ger det ett fantastiskt resultat. Nu blickar jag helst framåt mot alla nya möjligheter jag har framför mig. Det finns så mycket mer i glasets värld som jag vill utforska."

 

Metropol

Med den stramt eleganta Metropol följer Erika Lagerbielke sina egna fotspår, från genombrottet med Intermezzo och in i framtiden. Här finns samma häpnadsväckande mysterium som vi känner igen från Intermezzo, den inneslutna färgdroppen, men i kombination med ett annat färg- och formspråk. Raka linjer som, precis som namnet Metropol, för tankarna till modernt stadsliv. Serien omfattar glas för champagne, rött och vitt vin samt öl. Dessutom finns coupe, tumbler och en karaff som fungerar lika bra för vatten som till vin. Serien från Orrefors lanserades 2017.

  

 

Nobel

Gunnar Cyrén är en av den svenska glashistoriens stora formgivare. 1991 designade han den servis som än idag dukas fram på den årliga Nobelfesten i Stockholms stadshus – en enastående galakväll där inbjudna pristagare från hela världen firar tillsammans med över 1 000 gäster, däribland den svenska kungafamiljen, högt uppsatta politiker, vetenskapsmän och konstnärer. Serien från Orrefors, som är munblåst i Sverige och handmålad med detaljer i äkta 22-karats guld, består av vinglas, ölglas, champagneglas, en kanna och en karaff. Hela Nobel-servisen är idag högt eftertraktad som samlarobjekt, såväl i Sverige som internationellt.

 

Difference

När Difference presenterades var det tydligt att den nya serien från Orrefors hade formgivits med ett nytt, annorlunda perspektiv för ögonen. Här var smakupplevelsen exakt lika viktig som både ögats och handens njutning. Erika Lagerbielke tog en av Sveriges främsta vinkännare till hjälp. Tillsammans utforskade de relationen mellan glasets form och upplevelsen av innehållets smak, doft och färg. Glasen i Difference-serien utgår inte från vilken druva vinet är gjort på, utan vad som kännetecknar dryckens karaktär: Crisp, Fruit, Mature, Primeur, Sparkling eller Sweet. Därför kan samtalet över ett glas Difference handla mindre om förutfattade meningar, och mer om det allra viktigaste: din vinupplevelse. Serien lanserades 2002.