Gubbröra med brynt smör
Ingredienser:
4 kokta potatisar
3 kokta ägg
100 g smör
1 liten rödlök
1 burk matjessill (à 200 g)
2 msk hackad dill (färsk)
2 msk hackad gräslök (färsk)
salt & peppar
Gör så här:
Skär potatis och ägg i mindre bitar. Finhacka rödlök. Blanda samman i en skål. Häll av matjessillen (men spara spadet) och skär fisken i mindre bitar. Blanda ner i skålen tillsammans med dill och gräslök. Smaka av med salt, peppar och lite spad. Bryn smöret i en kastrull. Smält det på aningen högre än medelvärme och vispa sakta. När det börjar skumma, lukta nötigt och bli gyllenbrunt är det klart. Låt svalna en aning och blanda ner det i gubbröran.
Servera på eller med fröknäcke, se recept nedan.
MUMS!!!
Fröknäcke
Ingredienser:
1 dl sesamfrö
1 dl pumpakärnor
1 dl rostade solroskärnor
1 dl potatismjöl
½ dl hela linfrö
½ tsk salt
½ dl rapsolja
2 dl kokande vatten
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Rör ihop alla torra ingredienser. Blanda sedan i olja och vatten, låt smeten stå i ca 15 minuter. Bred sedan ut smeten tunt på ett baklåtspapper. Det är lättast att få smeten tunn om du lägger ett bakplåtspapper ovanpå smeten och kavlar på det. Dra sedan över bakplåtspappret på en plåt och sätt in det ugnen. Grädda mitt i ugnen ca 1-1/2 timme. Håll koll på det så det inte blir bränt. Dra sedan över bakplåtspappret på ett galler för att svalna.
Bryt sedan i bitar och servera.