Grytbröd
Ingredienser
6 dl vatten
10 g jäst
1 tsk honung
600 g vetemjöl
200 g fullkornsmjöl
1 msk grovt salt
Gör så här:
Mät upp vatten, jäst och honung i en skål, och rör om tills jäst och honung har lösts upp i vattnet. Tillsätt vetemjöl och fullkornsmjöl och slutligen saltet. Blanda samman degen ordentligt. Täck över degen och låt den jäsa i kylen över natten (10-12 timmar).
Sätt en gjutjärnsgryta i en kall ugn och värm upp den till 250 grader med varmluft. När ugnen och grytan är tillräckligt varma, ta ut grytan och strö lite mjöl i bottnen innan du lägger i degen.
Ställ in grytan med lock på i ugnen och grädda brödet i 30 minuter. Sänk därefter värmen till 225˚ grader, och grädda färdigt brödet i ytterligare 10-15 minuter utan lock. Brödet ska ha en innertemperatur på 96-98 grader när det är färdigt.
Ta ut brödet när det är färdigt och mörkt gyllenbrunt.
Vänd därefter ut det på ett galler och låt det svalna innan du skär upp det.