Ingredienser:
2 st hummer
2 msk smör
1 dl vitt vin
100 g kantareller eller annan svamp
2 st schalottenlök
1 msk vetemjöl
1 dl grädde
1 dl skaldjursfond
6 cl konjak
1 krm salt
1 krm cayennepeppar
1 msk citron juice
1 st äggula
Topping:
0,5 dl riven västerbottenost
1 msk ströbröd
Det går utmärkt att byta till laktosfria mjölkprodukter.
Gör så här:
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Klyv humrarna på längden. Se till att stjärten och kroppen håller ihop. Ta ur köttet ur stjärt och leder. Ta bort magsäcken. Skär hummerköttet i små bitar. Lägg tillbaka i hummerskalen.
- Skölj, ansa och skiva kantarellerna. Låt kantarellerna fräsa i smör i en kastrull tills den mesta vätskan kokat in.
- Strö över mjöl och späd med grädde och skaldjursfonden. Låt koka/reducera i cirka 10 min. Smaka av med konjak, salt, peppar och citronjuice.
- Lägg hummerskalen i en ugnssäker form och fyll dem med stuvningen. Blanda ost och ströbröd och toppa skalen.
- Gratinera i cirka 10 min.
Servera den gratinerade hummern med en klyfta citron och gärna med något gott och bubbligt i glasen.