Önska logo

Från järntacka till gjutjärnspanna..

Idag är vi vana med massproducerat slit och släng från fjärran öster men hos Skeppshult råder andra premisser. Här skapas handgjutna produkter av högsta kvalité enligt gamla traditioner från 1906.

Det börjar med en hög järn som hettas upp till en temperatur på 1500 grader i induktionsugnarna. Sedan hälls smältan för hand över av gjutmästaren i speciella formar som tål den extrema temperaturen. Formarna är gjorda av sand som är hårt hoppressat under flera tons tryck. Med över 100 års erfarenhet har de hittat rätt sammansättning som både håller det heta gjutjärnet och ger rätt struktur i det gjutna godset.

Efter att gjutjärnet svalnat slår man av sandformen. En sandform kan endast användas en gång och därför är varje panna helt unik. Däremot återvinns sanden till en ny form.

 

Innan produkterna bränns in i rapsolja från Österlen så slipas och bearbetas de i flera steg för att få rätt struktur. Inbränningen skyddar gjutjärnet från yttre påverkan och ger gjutjärnet dess naturliga 'non-stick' egenskaper. Processens sista steg är att handtagen skruvas på pannorna. Varje produkt kontrolleras för att säkerställa dess höga kvalité.

 

Med endast rena naturliga råvaror är Skeppshults gjutjärn ett naturvänligt och hälsosamt alternativ till dagens plastbelagda aluminiumpannor. Gjuteriet använder även endast el framställt från vind- och vattenverk.